Faffie » Specials » Theater voor kinderen

Theater als een avontuurlijke ontdekingstocht

Theater geeft ons de mogelijkheid om verschillende manieren te ondekken om ons op een creatieve manier te uitten. Er bestaan daarom ook veel verschillende vormen van theater. Theater is een kunstvorm waarin we onszelf kunnen leren ontwikkelen. En daarom kan het ook heel educatief zijn in het leerproces van kinderen. Naast dat theatermaken voor kinderen een eerste kennismaking is met kunst, zou het ook een belangrijke rol kunnen spelen in de ontwikkeling van kinderen. Toneelspelen is kinderen niet vreemd. Het is een bekend terrein, omdat ze eigenlijk voortdurend met theater bezig zijn; kinderen imiteren graag anderen, ze spelen met elkaar en nemen daarbij rollen aan als vadertje en moedertje, soldaatje spelen ect. Daarnaast brengen ze hun speelgoed tot leven; poppen krijgen een naam en daar omheen worden hele scènes bedacht. Dit zijn manieren waarop het kind al heel vroeg aan een leerproces begint. Dit is een manier om te experimenteren zonder dat er een werkelijk risco aan verbonden zit. Theater is dus een heel natuurlijke manier voor een kind om zichzelf beter te leren kennen en om ervaring te krijgen met anderen mensen en de complexe situaties die zich tussen zichzelf en anderen kunnen ontwikkelen. Door middel van theater leren ze daarmee om te gaan, binnen een veilige en gecontroleerde situatie.

Daarom zal ik deze special wijden aan hoe men theater op een educatieve wijze kan toepassen en wat kinderen kunnen leren door middel van theater. Daarbij zal ik de nodige voorbeelden geven van leuke spelletjes en oefeningen die men kan doen. Hierbij staat voorop dat theater vooral heel leuk moet zijn. Want theater is een avontuurlijke ontdekkingstocht!
Een toneelstuk maken: het script

Een toneelstuk maken: het script

De meeste toneelstukken worden gespeeld aan de hand van een toneeltekst of script. Je kunt heel eenvoudig een bestaande toneeltekst gebruiken, maar het is nog veel leuker als je zelf een script gaat b…
Een toneelstuk maken: repetities

Een toneelstuk maken: repetities

Om een toneelstuk met succes te kunnen opvoeren moet er natuurlijk goed geoefend worden. In het theater noemen we dit repeteren. Tijdens de repetities moeten de acteurs de tekst leren onthouden, op de…
Kennismaking met theatermaken voor kinderen

Kennismaking met theatermaken voor kinderen

Theater is een speelse manier om de creativiteit van kinderen te ontwikkelen. Behalve creativiteit worden ook initiatief nemen en samenwerking gestimuleerd. Het kind leert op een speelse wijze zich ui…

Theater voor kinderen: dansspelletjes

Binnen het theater wordt veel met dans gewerkt. Dansspelletjes zijn een leuke afwisseling als warming-up of als afsluiting, maar ze kunnen ook op ieder ander moment ingepast worden. Dansen kan helpen…

Theater voor kinderen: het geheugen trainen

Het geheugen is een belangrijk element bij het toneelspelen. Welke acteur is niet bang dat hij op het toneel met zijn mond vol tanden komt te staan doordat hij zijn tekst vergeet. Maar bij theater gaa…

Theater voor kinderen: Leren improviseren

In het dagelijkse leven komt het regelmatig voor dat er zich onverwachte dingen voordoen en we ons aan moeten passen aan een situatie waar we niet op gerekend hadden. We moeten dan improviseren. Dat b…

Theater voor kinderen: Leren samenspelen

Samenspelen is in het theater van essentieel belang. Zonder een goede samenwerking zal een toneelstuk tot niks uitdraaien. Samenspelen en samenwerken is ook een belangrijk onderdeel in het leerproces…

Theater voor kinderen: Spelen met de stem

Theater kan op een leuke en educatieve manier kinderen stimuleren in hun ontwikkeling. Het element dat ik in dit artikel wil bespreken is het gebruik van de stem. De stem is een belangrijk instrument…

Theater voor kinderen: Spelen met het lichaam

Theater kan op een leuke en educatieve manier kinderen stimuleren in hun ontwikkeling, zowel fysiek als mentaal. In dit artikel zal ik de nadruk leggen op de fysieke ontwikkeling. Eén van de elementen…
Gepubliceerd door Faffie op 14-01-2010. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.