De Portugese keuken: bijzonder in zijn eenvoud
Ieder land kent zijn eigen keuken, zijn bijzondere gerechten en culinaire hoogstandjes. In deze special zal ik aandacht gaan besteden aan de Portugese keuken.
De Portugese levensstijl
Eten en drinken nemen een belangrijke plaats in, in het Portugese leven. Voor het ontbijt is er weinig aandacht, maar voor de lunch en het avondeten des te meer. Dit zijn uitgebreide maaltijden waar de tijd voor genomen wordt.
Invloeden van buitenaf
Portugal kent een rijke geschiedenis. Vanwege de ligging aan zee, zijn bekende zeevaarders en ontdekkingsreizigers had Portugal al vroeg invloeden van buitenaf. En dat zien we ook terug in de keuken. Ze haalden kruiden en specerijen uit het Oosten, suikerproducten uit Turkije en Noord-Afrika en ook kent de Portugese keuken veel Braziliaanse invloeden.
Producten van eigen bodem
Maar ook van eigen bodem komen heerlijke producten zoals, olijven, heerlijke wijnen en veel groente en een grote diversiteit aan fruit. In Portugal is veel ruimte om vee te houden en daarom wordt er veel vlees geproduceerd en gegeten. Portugal is niet het meest geschikte land voor vegetariers. En vanwege de enorme kustlijn zijn verse vis en zeevruchten niet weg te denken van de Portugese menukaart.
De traditionele Portugese keuken
Hoewel de Portugese keuken kennis heeft gemaakt met invloeden van andere landen is de traditionele Portugese maaltijd redelijk eenvoudig en bestaat uit veel vlees of vis met rijst of aardappelen en salade bestaande uit sla, tomaat en ui. Er bestaan wel verschillende variaties en manieren van bereiden. Zo kennen ook veel regio´s hun eigen streekgerechten met producten uit de streek. Dit zijn wel vaak speciale en zeer smaakvolle gerechten. En dus kan men stellen dat de Portugese keuken bijzonder is in zijn eenvoud.
In deze special kan u kennis maken met de Portugese keuken en eventueel zelf een van de recepten uitproberen.
Bom Apetite!